top of page
About
balkongdetail.jpg

Zoégas historia

How It Works
Recommendations
Contact

Från lokalt kaffe i Helsingborg till älskad svenskt kaffemärke - Zoegas historia

Zoégas kaffe har under många årtionden varit bland det mest omtyckta kaffe i Sverige, och en självklarhet i Skåne att dricka. Men hur började det?

Följ oss

  • Instagram - Vit Circle
  • Trip - Vit Circle

Kaffe från Zoegas

Zoégas som kaffehandel startades egentligen redan år 1881 i Landskrona, och inte i Helsingborg ursprungligen. Företaget startades av skåningen Carl (Carlos) Zoéga. Carlos gifte sig år 1885 med fotografen Maria Tufvesdotter Thunell, och tillsammans flyttar de verksamheten till Helsingborg. Av Zoegas är idag detta ansetts som riktiga startskottet på kaffeimperiet, och därför är år 1886 det historiska året, och Helsingborg den historiska platsen. Verksamheten, som drog igång 30 november 1886 i Helsingborg, gick då under namnet Helsingborgs Patent-Kaffe-Ångbränneri.

Personerna bakom kaffet

När Carlos Zoéga avled år 1888 övertog Maria Zoéga butiken och utvecklade Zoégas. Av många anses Maria vara den som förvandlade kaffeverksamheten från en liten lokal till ett varumärke lokalt. 

Maria gifte sig efter några år med grosshandlare och konditorn Johan Svensson, och han tog namnet Zoéga, något som inte är helt vanligt på den tiden. Tillsammans fick de sonen Rudolf, som senare tog bolaget vidare.

Maria Zoégas historia är väldigt intressant, och har på senare år fått betydligt mer uppmärksamhet. Vill du veta mer, rekommenderar vi att du kolla på denna video, med forskare och representanter från Zoégas som pratar om den.

Handla hem

Vill du handla med dig kaffe hem kan göra det enkelt i butiken, men det går även att göra online och få det skickat hem, via vår webbshop. Där hittar du allt kaffe från Zoegas att handla online. Utöver kaffe har vi även tillbehör från Zoegas, så som ikoniska kaffeburkar eller Zoegas muggar.

annons zoegas öppnas 1886.jpeg

Annonsen från när verksamheten öppnade 1886. Denna annons finns kvar att beskåda inne hos oss på caféet än idag.

Platsen för kaffet

Idag ligger caféet och butiken på Drottninggatan 30, på paradgatan som går mitt igenom Helsingborg. Men där har det inte alltid legat, utan de första åren, från 1886 till 1901 låg den på Kullagatan 27.

Dagens lokaler har kvar inredning som installerades 1930, som de ikoniska kaffekvarnarna som står och snurrar i fönstret. Det finns även kvar ett väldigt dekorerad takmålning - så när du är där nästa gång, kolla upp!

Zoegas olika kaffesorter

Från Zoegas finns det många olika kaffesorter. Men de har inte funnits från början, och flera som är ikoniska nu tillkom först efter att både Carlos och Maria inte längre arbetade med kaffet. Men många saker har samtidigt hållits fast vid under alla dessa år, så som att det är mörkrostad kaffe, det kaffe som Zoéga var först med att introducera i Sverige, som är huvudfokus på kaffesorter.

  • År 1903 skapades Mollbergs blandning, för det lokala hotell Mollberg i Helsingborg

  • År 1918 skapades Horns blandning, för Hotell Horn i Malmö, som numera heter Hotell Savoy. Horns blandning har sedan dess bytt namn, och heter nu: Skånerost

  • År 2018 skapades Marias Zoéga kaffet, som är det klassiska Skånerost kaffet, men som hyllning till Maria Zoega, som drev kaffeverksamheten när Skånerosten skapades.

  • År 2023, i samband med teaterföreställningen "tysta maria" på Helsingborg stadsteater, så tog Tysta Maria kaffeblandningen fram. Denna finns endast att köpa i caféet hos oss i Helsingborg!

Men det finns idag många andra kaffesorter från Zoegas. Både fairtrade kaffe, deras Hazienda; presskaffe, deras Presso, och extra mörkrostade Forza så väl som mellanrostade Mezzo.

Utöver det finns det hos oss i butiken tre helt unika kaffeblandningar från Zoegas. Det är, utöver Tysta Maria kaffet, Fredriksdal-blandning, och Kärnanblandningen. Kom och testa dessa helt unika kaffesorter!

Zoégas som internationellt kaffebolag

100 år efter att kafferosteriet startade så såldes bolaget av den dåvarande arvingen Thelma Zoéga till det som idag är Schweiziska Nestlé. Inom Nestlé koncernen fick Zoégas snart en speciell ställning, och det fanns mycket kunskap kring kaffe som kunde utvecklas ihop med andra kaffemärken, så som Nescafé genom åren.

Än idag ägs Zoégas av Nestlé, men än idag rostas allt kaffe i Helsingborg, och staden fylls av doft av kaffebönor från rosteriet på Ängelholmsvägen. Så det är lokalt kaffe, även om i betydligt större skala än när det startades 1886!

Kaffet säljs nu även i andra länder, även om Sverige är den stora markanden. Men det finns även Zoégasälskare i andra länder, och hos oss i butiken märken vi människor från hela världen som älskar Zoégas kaffe!

Carlos Zoéga

Född 1850 som Carl Zoéga i Sireköpinge utanför Svalöv, flyttade familjen när han var 21 år till Brasilien. Där kom han i kontakt med kaffekulturen, och bytte namn till Carlos. När Carlos flyttade tillbaka till Sverige 1881 hade han med sig kaffebönor för 6000 kr vilket blev starten på det som idag är Zoégas.


Hans tid som kaffehandlare i Sverige blev dock inte lång. Efter flytten till Helsingborg 1886, medan Maria var gravid med parets andra barn, insjuknade Carlos plötsligt den 17 april 1888. Han avled redan samma dag, endast 37 år gammal. Verksamheten fortsattes dock drivas av Maria, som fick kaffehandeln att blomstra.

Maria Zoéga

Maria föddes som Maria Tufvesdotter Thunell i Källna i norra Skåne. Vid 24 års ålder startade Maria en fotografiateljé i Landskrona, där hon senare kom att träffa Carlos Zoéga som hon gifte sig med. Maria överlät sin fotografiateljé till sin yngre syster och började istället engagera sig allt mer i sin makes verksamhet som i Helsingborg snart kom att benämnas Zoégas. Familjen hade sin butik i bottenplanet med bostad på våningen över och kaffebrännaren på vinden.

 

Zoégas under Marias tid

När Maria var gravid med parets andra barn insjuknade Carlos plötsligt den 17 april 1888 och avled samma dag. Den 2 juni samma år föddes sonen Carl Thure, som dock avled i plötslig spädbarnsdöd endast en månad efter sin födsel. Zoéga stod ensam kvar som ansvarig för driften av kafferosteriet och omvårdnaden av parets tvååriga dotter Clara-Maria. Hon fick tiden därefter flera erbjudanden om att sälja sin verksamhet, men var fast besluten om att driva kafferosteriet vidare. För att hålla affärerna vid liv besökte Zoéga Helsingborgs caféer och butiker för att göra reklam för och sälja sitt kaffe. Hon gick även runt i Helsingborg och sålde sitt kaffe på egen hand. Snart var kafferosteriet en välmående verksamhet. Den 20 juli 1890 gifte Zoéga om sig med konditor Johan Svensson som tog sin hustrus efternamn som sitt och även började engagera sig i kafferosteriet. Den 9 december 1890 föddes parets första son, Johan William Umberto, och den 16 september 1894 föddes ännu en son, Sven Mauritz Rudolf. Även sönerna fick efternamnet Zoéga.

Johan Svensson Zoéga

Johan Svensson kom till Skåne efter att ha flyttat från Värmland där det rådde svåra förhållande, med endast 20 kr i kontanter. Han skolade sig till konditor, och träffade Maria Zoéga. De gifte sig 20 juli 1890 och Johan tog då sin hustrus efternamn som sitt och även började engagera sig i kafferosteriet. Han arbetade i kaffeverksamheten fram till sin död, 1922, när deras andre son Rudolf Zoéga tog över verksamheten. 

Rudolf Zoéga

Rudolf Zoéga, född 1894, började sin bana i företaget 1913 och tog sedan över 1923 efter sin mor och far. Rudolf blev den som utvecklade företaget till en industriell verksamhet, och bland annat den som fattade beslut om att satsa på ett större kafferosterie på Ängelholmsvägen - där den är än idag. Han dog 1970 och hans dotter Thelma Zoéga tog över verksamheten. 
Han ska ha sagt följande om konsten att blanda ett bra kaffe:
Att komponera en kaffeblandning kan i någon mån jämföras med att komponera musik. Det måste vara harmoni för att kompositionen ska bli bra.”

Thelma Zoéga 

Thelma Zoégas, född 1922, var barn-barnet till Maria och Johan Zoégas. Hon tog över verksamheten från sin far Rudolf. Under hennes tid, 1986, exakt 100 år efter att verksamheten startades, såldes hon den till dåvarande Findus. I affären ingick inte bara kafferosteriet, utan även denna butik och café du står i nu. Hon ska ha sagt att den aldrig skulle stängas och drivas i all fortsättning. Något vi stolt fortsätter att för vidare. 
Thelma bodde i en lägenhet högst upp i detta huset ända till sin död, 2014. Efter det gjordes huset om till en bostadsrättsförening.

Första åren med Zoégas

När Carlos Zoéga beslutade sig resa tillbaka till Sverige från Brasilien när han var 31 år, 1881, anlände han till Landskrona, med kaffebönor till ett värde av 6 000 kronor i bagaget. I Landskrona byggde han sig ett eget hus på Grunnaregatan och köpte in en kaffebrännare, kaffekvarn, diskvåg och förvaringsdosor och snart kunde han öppna sin kaffehandel, med mörkrostat kaffe som specialitet. I Landskrona träffade han fotografen Maria Tufvesdotter Thunell och de gifte sig den 28 augusti 1885. Strax efter att parets dotter Clara-Maria fötts beslutade de 1886 att flytta sin verksamhet till Helsingborg. Maria lämnade över sin fotografiateljé till sin yngre syster och började istället engagera sig mer i kaffehandeln. I Helsingborg startade de Helsingborgs Patent-Kaffe-Rosteri, beläget på Kullagatan 27. Detta blev den officiella starten på vad som än idag är Zoéga’s! 

Lokalerna på Drottninggatan 30

När Zoégas flyttade till Helsingborg var man ursprungligen på Kullagatan 27, vid Konsul Olssons plats. Vid sekelskiftet, år 1901, flyttades verksamheten några hundra meter, till nya lokaler i en då helt nybyggd fastighet på Drottninggatan 30 - där du är just nu. Här var hela verksamheten ända tills man satsade 1952 att flytta tillverkningen till nybyggda och större lokaler på Ängelholmsvägen som innehöll ett av dåtidens modernaste rosterier när det öppnade. 


Takmålningen i butiken utfördes högst troligen av dekorationsmålare Andersson, och är fortfarande kvar idag.

bottom of page