top of page
About
Zoegas café och butik i Helsingborg på drottninggatan

Zoégas historia

How It Works
Recommendations
Contact

Från lokalt kaffe i Helsingborg till älskad svenskt kaffemärke - Zoegas historia

Zoégas kaffe har under många årtionden varit bland det mest omtyckta kaffe i Sverige, och en självklarhet i Skåne att dricka. Men hur började det?

Följ oss

  • Instagram - Vit Circle
  • Trip - Vit Circle

Kaffe från Zoegas

Zoégas som kaffehandel startades egentligen redan år 1881 i Landskrona, och inte i Helsingborg ursprungligen. Företaget startades av skåningen Carl (Carlos) Zoéga. Carlos gifte sig år 1885 med fotografen Maria Tufvesdotter Thunell, och tillsammans flyttar de verksamheten till Helsingborg. Av Zoegas är idag detta ansetts som riktiga startskottet på kaffeimperiet, och därför är år 1886 det historiska året, och Helsingborg den historiska platsen. Verksamheten, som drog igång 30 november 1886 i Helsingborg, gick då under namnet Helsingborgs Patent-Kaffe-Ångbränneri.

Personerna bakom kaffet

När Carlos Zoéga avled år 1888 övertog Maria Zoéga butiken och utvecklade Zoégas. Av många anses Maria vara den som förvandlade kaffeverksamheten från en liten lokal till ett varumärke lokalt. 

Maria gifte sig efter några år med grosshandlare och konditorn Johan Svensson, och han tog namnet Zoéga, något som inte är helt vanligt på den tiden. Tillsammans fick de sonen Rudolf, som senare tog bolaget vidare.

Maria Zoégas historia är väldigt intressant, och har på senare år fått betydligt mer uppmärksamhet. Vill du veta mer, rekommenderar vi att du kolla på denna video, med forskare och representanter från Zoégas som pratar om den.

Handla hem

Vill du handla med dig kaffe hem kan göra det enkelt i butiken, men det går även att göra online och få det skickat hem, via vår webbshop. Där hittar du allt kaffe från Zoegas att handla online. Utöver kaffe har vi även tillbehör från Zoegas, så som ikoniska kaffeburkar eller Zoegas muggar.

annons zoegas öppnas 1886.jpeg

Annonsen från när verksamheten öppnade 1886. Denna annons finns kvar att beskåda inne hos oss på caféet än idag.

Platsen för kaffet

Idag ligger caféet och butiken på Drottninggatan 30, på paradgatan som går mitt igenom Helsingborg. Men där har det inte alltid legat, utan de första åren, från 1886 till 1901 låg den på Kullagatan 27.

Dagens lokaler har kvar inredning som installerades 1930, som de ikoniska kaffekvarnarna som står och snurrar i fönstret. Det finns även kvar ett väldigt dekorerad takmålning - så när du är där nästa gång, kolla upp!

Zoegas olika kaffesorter

Från Zoegas finns det många olika kaffesorter. Men de har inte funnits från början, och flera som är ikoniska nu tillkom först efter att både Carlos och Maria inte längre arbetade med kaffet. Men många saker har samtidigt hållits fast vid under alla dessa år, så som att det är mörkrostad kaffe, det kaffe som Zoéga var först med att introducera i Sverige, som är huvudfokus på kaffesorter.

  • År 1903 skapades Mollbergs blandning, för det lokala hotell Mollberg i Helsingborg

  • År 1918 skapades Horns blandning, för Hotell Horn i Malmö, som numera heter Hotell Savoy. Horns blandning har sedan dess bytt namn, och heter nu: Skånerost

  • År 2018 skapades Marias Zoéga kaffet, som är det klassiska Skånerost kaffet, men som hyllning till Maria Zoega, som drev kaffeverksamheten när Skånerosten skapades.

  • År 2023, i samband med teaterföreställningen "tysta maria" på Helsingborg stadsteater, så tog Tysta Maria kaffeblandningen fram. Denna finns endast att köpa i caféet hos oss i Helsingborg!

Men det finns idag många andra kaffesorter från Zoegas. Både fairtrade kaffe, deras Hazienda; presskaffe, deras Presso, och extra mörkrostade Forza så väl som mellanrostade Mezzo.

Utöver det finns det hos oss i butiken tre helt unika kaffeblandningar från Zoegas. Det är, utöver Tysta Maria kaffet, Fredriksdal-blandning, och Kärnanblandningen. Kom och testa dessa helt unika kaffesorter!

Zoégas som internationellt kaffebolag

100 år efter att kafferosteriet startade så såldes bolaget av den dåvarande arvingen Thelma Zoéga till det som idag är Schweiziska Nestlé. Inom Nestlé koncernen fick Zoégas snart en speciell ställning, och det fanns mycket kunskap kring kaffe som kunde utvecklas ihop med andra kaffemärken, så som Nescafé genom åren.

Än idag ägs Zoégas av Nestlé, men än idag rostas allt kaffe i Helsingborg, och staden fylls av doft av kaffebönor från rosteriet på Ängelholmsvägen. Så det är lokalt kaffe, även om i betydligt större skala än när det startades 1886!

Kaffet säljs nu även i andra länder, även om Sverige är den stora markanden. Men det finns även Zoégasälskare i andra länder, och hos oss i butiken märken vi människor från hela världen som älskar Zoégas kaffe!

bottom of page